10 bezienswaardigheden in Utrecht

utrecht vanuit domtoren

Plan je binnenkort een reis naar Utrecht? Bekijk dan zeker dit artikel voor leuke en historische attracties van de stad, waaronder plaatsen als de oude Domtoren en een van de grootste concertzalen van Nederland, Tivoli Vredenburg.

utrecht binnenstad

#1 De Domtoren

De Domtoren staat sinds 1143 in het centrum van Utrecht en was ooit verbonden met de Sint-Maartenskathedraal, maar is sindsdien een vrijstaande klokkentoren geworden. Het is mogelijk om alle trappen van de Domtoren te beklimmen en verschillende andere steden zijn zichtbaar vanaf de hoogste top, waaronder Amsterdam.

#2 St. Martin’s kathedraal

Deze monumentale gotische kathedraal werd voltooid in de 10e eeuw en werd gebouwd op de ruïnes van een aanzienlijk oudere kapel. Het schip van de kerk was oorspronkelijk vastgemaakt aan de Domtoren, maar stortte in tijdens een enorme storm, die deze twee iconische gebouwen uit elkaar scheurde.

#3 Rietveld Schröderhuis

Het beroemde De Stijl-lid Gerrit Rietveld ontwierp dit ongelooflijke modernistische gebouw terwijl hij in 1924 samenwerkte met een lokale rijke socialite genaamd Truus Schröder-Schräder. De woonruimtes van het huis kregen vouwwanden en andere kenmerken waardoor de bewoners de indeling gemakkelijk konden veranderen. Het wordt momenteel beschermd als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn historische en culturele waarde.

#4 Kasteel De Haar

Hoewel Kasteel de Haar in 1892 werd voltooid, is het eigenlijk gebouwd op een andere oudere vesting die gedurende de late middeleeuwen aan de noordgrens van Utrecht heeft gestaan. Het huidige kasteel is ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Pierre Cuypers die ook aan verschillende andere iconische gebouwen in Nederland werkte, zoals het Centraal Station van Amsterdam en het Rijksmuseum.

kasteel de haar in utrecht

#5 Museum Speelklok

Dit museum bewaart een enorme collectie zelfspelende instrumenten, waarvan er vele meer dan 200 jaar oud zijn. Deze uurwerkwandelingen worden gepresenteerd in een middeleeuwse kerk genaamd Buurkerk op het Domplein.

#6 Observatorium Sonnenboug

Sterrenwacht Sonnenbourg werd in 1853 opgericht door de Universiteit Utrecht en is sindsdien opengesteld voor het publiek. Naast het sterrenkijkapparaat beschikt het observatorium ook over een astronomisch museum dat regelmatig gespecialiseerde tentoonstellingen organiseert.

#7 Centraal Museum

Hoewel het Centraal Museum van Utrecht een breed scala aan kunstwerken van de afgelopen 600 jaar en daarna bezit, valt de collectie middeleeuwse en renaissance vooral op vanwege het grote aantal beroemde, lokale kunstenaars dat in deze periode werkte. Er zijn veel belangrijke schilderijen van de Utrechtse Caravaggio’s binnen en het museum heeft ook de grootste Joachim Wtewael-collectie ter wereld.

#8 Tivoli Vredenburg

Utrechts grootste poppodium bevat vijf afzonderlijke podia die op maat zijn gemaakt voor specifieke genres. Naast de misschien wel de beste akoestiek van het hele land, beschikt Tivoli ook over bars en cafés naast verschillende torenhoge observatieruimtes die uitkijken op het centrum van Utrecht.

#9 Museum Catharijnconvent

Museum Catherijncomvent is gehuisvest in een voormalig katholiek klooster dat werd gesticht in de 12e eeuw. De collectie van het museum draait om christelijke kunst uit Nederland en bevat tal van religieuze kunstwerken gemaakt door bekende Nederlandse figuren zoals Rembrandt , Jan van Schorel en Frans Hals.

#10 Museum Oud Amelisweerd

Museum Oud Amelisweerd is gehuisvest in een monumentaal 18e-eeuws landhuis dat wordt omgeven door een al even charmant landgoed. Het museum bezit en presenteert verschillende collecties, waaronder werk van de moderne Nederlandse kunstenaar Armando en een grote selectie historische Chinese wandkleden.

® Copyright 2021 | Sitemap | Sites |